Könyvajánlói Kerekasztal - 2016. szeptember

Olyan önfejlesztő könyveket boncolgatunk a Könyvajánlói Kerekasztalokon hónapról hónapra, amiket olvastunk már, van vele személyes tapasztalatunk, a benne foglaltakat egészben vagy részben felhasználtuk magánéletünkbe, vállalkozásainkba.

Gyakorlati oldalról arra adunk választ, hogy 2016-ban, Magyarországon mit lehet kivenni, felhasználni ezekből az önfejlesztő és üzleti könyvekből.

 

Szeptemberben Donald Trump (USA elnökjelöltje) Gondolkodj nagyban, csapj oda keményen c. könyve, valamint USA egyik legismertebb motivációs trénere, Brian Tracy Hogyan hozd ki magadból a maximumot c. hangos könyve volt a téma.

 

 Donald Trump Gondolkodj Nagyban Es Csapj Oda Kemenyen vyr 50brian tracy hogyan hozd ki magadbol a maximumot hangoskonyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a rendezvényen egy igen fiatal résztvevő is jelen volt, aki ezeket a könyveket már évekkel ezelőtt olvasta, hallgatta először, és most arról számolt be a jelenlévőknek, hogy ezek az írások milyen pozitív hatást gyakoroltak az életére.

Számomra példaértékű és előremutató, hogy egyre több olyan fiatal van a látókörömben, akik a „népbutításon” felülkerekednek, számos könyvet olvasnak, különböző hanganyagokat hallgatnak, majd kipróbálják, beépítik és alkalmazzák mindazt, amivel többé válnak a maguk erejéből.

Máténak így sikerült a nagyban való gondolkodást magáévá tenni. Igaz, a „csapj oda keményen” résszel elsőre nem tudott azonosulni, idővel viszont átértékelve ma már úgy látja, hogy a könyv egyes részeken túloz ezzel kapcsolatban, viszont az önérdek-érvényesítéssel maximálisan egyetért. Ma már képes kiállni magáért, képes felvállalni a véleményét.

 

Trump részéről ez a „csapj oda keményen” hozzáállás egyfajta pozicionálás, hogy vele ne kötözködjön senki.

A mindennapokban bárkivel előfordulhat olyan élethelyzet, amikor igenis rá kell csapni az asztalra. Mindezt tényszerűen, akár kicsit karcos stílusban előadva. Tapasztalatból tudjuk, hogy nem könnyű és nem jó érzés ezt felvállalva megélni és látni a hatását emberi oldalon, de mégis ki kell állni magunkért! Ugyanis, ha mi nem állunk ki magunkért, akkor ki állna ki?

Pont ezért gondoljuk azt, hogy igenis van létjogosultsága hazánkban ennek a mottónak, amikor a csereértékek abszolút nincsenek összhangban.

 

Trump írt a bosszúról is ebben a könyvben.

Mik azok a nehézségek, békák, fájdalmak, tüskék, amiket lenyelünk, vagy nem nyelünk le? Ha valaki hibát követ el, kárt okoz neked, és ezt első alkalommal tette és nem szándékosan, akkor bocsásd meg. Hisz emberi tényező a hibázás. De ha szándékosan vagy már nem először okoz neked kárt, akkor merj bosszút állni. Ebben az értelemben a bosszúnak, az életed része kell, hogy legyen. És nem azért kell szándékosan visszaadni, mert sértve érzed magad, hanem mert határt kell szabni bizonyos dolgoknak. Minden esetben ott az egyéni felelősség, hogy mit teszel és hányszor.

 

donald trump gondolkodj nagybanA „gondolkodj nagyban” rész olyan gondolatokat ad, amitől biztosan nem maradsz hatás nélkül. Ha még soha nem gondolkodtál nagyban, akkor lehet, hogy elsőre hihetetlennek fog tűnni, de hidd el, idővel képes leszel elsajátítani. Ha már eddig is gondolkodtál nagyban, akkor ezután képes leszel határozottabban, még nagyobban gondolkodni.

 


szuloi mintaBrian Tracy, mint sikerkutató, több könyvet is írt, számos előadást is tartott abban az emberi teljesítmény témában. A választott hangos könyve is erről szól. Tracy szerint nagyon fontos és kihatással van az egyénre, hogy mit hoz otthonról. Legyen az akár anyagi vonzatú, akár valami családi hagyomány/szokás, vagy bármi más. És határozottan vallja, hogy mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy azokat az otthonról hozott „csomagokat” felülírja, amelyek a teljesítményét visszafogja.

 

pozitiv gondokodasEbben a könyvében is ír a célkitűzésről, és azon belül is a 3P-ről, amit meg kell tanulni tudatosan használni.

  • Present – Jelen időben fogalmazz!
  • Positive – Figyelj, hogy arra koncentrálj, hogy mit akarsz, és ne arra, amit nem akarsz.
  • Personal – Tedd személyessé a céljaidat, használd egyes szám, első személyű megfogalmazást!

 

Ha a 3P mentén megfogalmaztad és leírtad a céljaidat, akkor minden nap adj magadnak egy „aranyórát”, amit magadra és a céljaidra szánsz. Akár használd arra, hogy újra és újra leírod a már leírt céljaidat. Vajon fontosak neked a céljaid annyira, hogy minden nap leírd?

 

A könyv olvasója kap 7 kulcs gondolatot:

1. Pozitív énképed legyen.

2. Töltsd fel az elmédet reggelente.

3. Foglalkozzál önfejlesztéssel.

4. Pozitív emberek társaságát keresd és ápold velük a kapcsolatot.

5. Alakíts ki egészséges szokásokat:

a. jó minőségű ételeket fogyassz,

b. sportolj rendszeresen,

c. pihenj eleget.

6. Pozitívan gondolkozz és beszélj, magadról is!

7. Cselekedj úgy, mintha már most sikeres lennél, csak rajtad kívül senki sem tudja ;)

 

loNagyon jó hasonlattal él az egészséges szokásnál Brian Tracy. Ha vennél egy 1 millió dolláros versenylovat, akkor mivel etetnéd? Ha egy állatot képes vagy megfelelően táplálni, akkor magadat is táplálhatnád így. Az egyénnek a felelőssége, hogy hoz egy döntést, majd cselekszik, hogy legyen eredménye.

 

Ha valamit tudunk, vagy valamiről tudunk, de nem használjuk, nem alkalmazzuk, akkor az annyi, mintha nem is tudnánk.

- Ha valaki tud olvasni, de nem olvas könyveket, akkor az olyan, mintha nem tudna olvasni.

- Ha van pénzed, de a cihában tartod és nem kamatoztatod, akkor az olyan, mintha nem is lenne pénzed.

- Megvetted álmaid autóját, de nem jársz vele (csak a garázsban nézegeted), akkor ez a majdnem minek effektus.