A 7 CashFlow titok - 2. rész

4./7. titok

A helyes hozzáállás a hibákhoz

hibazas

A játékban is ugyanúgy hibázol, mint az életben. Annyi különbséggel, hogy a játékban kisebb hatást gyakorol Rád, és a következménye sem tragikus. Persze megélheted a tragédiaként is, ha érzelmileg teljesen átadod magad, azaz beleéled magad.
Ezeket a vétett hibákat érdemes a munkafüzetedbe felírni és a játék végén összegezni. 

Ezekkel az összegzésekkel mit tudsz kezdeni az életben?

Ez egy nagyszerű eszköz, hogy megtanuld, hogyan lehet minimalizálni az ilyen helyzeteket az életben. Szükség esetén eszedbe fog jutni, így sikeresen képes leszel megoldani hasonló jellegű problémákat az életben. A mindennapokban felmerülő probléma esetén könnyebben tudod arra állítani a fókuszodat, hogy hogyan is tudsz a lehető leggyorsabban nyerni, azaz a problémát lehetőséggé konvertálni.

 


5./7. titok

A készpénzből eszközöket vásárolj és/vagy az adósságaidat csökkentsed?

forras vagy eszkoz

A cashflow játékban az első nagy mérföldkő, amit teljesíteni érdemes az, amikor a passzív bevételeid összege legalább annyi, mint a rendszeres kiadásaid összege.

Hogyan lehet ezt elérni:

a) csökkentheted a rendszeres kiadásaidat, azaz a forrásaidat hitelek visszafizetésével

b) vásárolhatsz eszközöket, amik passzív bevételt termelnek neked

c) alkalmazhatod mindkettőt egyszerre

 

Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya?

hitelkartya kpa) Az első eset viszonylag egyszerű megközelítés, ha van a hitelek nullázáshoz elegendő pénz. Előnye, hogy a havi kiadások összege csökken, és kevesebb passzív jövedelemmel teljesíthető az első mérföldkő.

Hátrányai:

Az életben általában az igények folyamatosan nőnek, így hosszú távon ez a stratégia nem tartható fenn. Viszont ideiglenes megoldásnak egy-egy pénzügyi nehézség esetén jó.

Ha az összegyűjtött pénzből a „nyomasztónak” vélt hiteleket visszafizeted, akkor miből fogsz eszközökre beruházni, amik pénzt termelnek? Azaz passzív jövedelmet hoznak hónapról hónapra.

passziv bevetelb) A második esetben a forrásaiddal járó kiadásokkal nem foglalkozol. Mindössze a rendszeresen megmaradó cashflow-ból (a rendszeres kiadásokon felül maradt szabadon elkölthető jövedelem) eszközöket vásárolsz. Eleinte olyan beruházásokba érdemes befektetni, amelyek a tőkeépítést szolgálják és mellékesen valamennyi passzív jövedelem is lepottyan. Amikor meg már rendelkezésre áll nagyobb tőke, akkor érdemes olyan befektetésekre költeni, amit tartva, piaci szint feletti megtérüléssel rendszeresen pénzt tesz a zsebedbe. Vagyis passzív bevételt termel.

A játékban hátrányként élheted meg, hogy egyetlen hitelt sem fizettél vissza. Ez azért lehetséges, mert a játékban a hiteltörlesztések nem tartalmaznak tőketörlesztést, míg az életben igen.

penzszamolasc) A harmadik esetben a fókuszod az eszközök vásárlásán van, de amikor egy nagyobb összeg a rendelkezésedre áll, akkor megfontoltan visszafizeted azon hitelek tőkéjét, amelyek több pénzt visznek, mint amennyit a befektetéseid hoznak. Az egyik legjobb stratégia, mivel a veszteséget megszünteti, míg a profitot maximalizálja és hamarabb tudod teljesíteni az első mérföldkövet.

Hátránya, hogy ki kell számolni, hogy melyik hitelt érdemes visszafizetni.

 


6./7. titok

Egyéni játékszabályok

A Cashflow 101 eredeti szabálykönyve elsőre nagyon soknak és nehéznek tűnhet, de amikor már többször játszol vele, akkor tapasztalod, hogy meglehetősen egyszerűek a szabályok, és ráadásul sokkal könnyebbek, mint a valós életben. Éppen ezért én a tréningeken alig 2-3 alapszabályt tartok meg az eredetiből és az élet szabályaival vezetem a játékot. Ezzel Te is könnyebben megérted a játék lényegét az életben és valós változásokat tudsz elérni következetesen.

 


7./7. titok

Az élet játéka

tudas megosztas

Minden egyes CashFlow tréningen való részvétel után gondold át, hogy miben tud segíteni és miben nem tud segíteni a Cashflow.
A Cashflow 101 értelme és a tréning célja, hogy megmutassa a pénz működését, hogyan van jelen az életünkbe és hogyan érdemes elkölteni.

A játék nem ad konkrét tippeket, ötleteket arra, hogyan is vagyonosodj meg. Viszont rendszeres használatával szinte észrevétlenül keresni fogod az életben azokat a lehetőségeket, amelyek közel állnak hozzád és ahogyan a játékban kezdted kicsiben, úgy az életben is képes leszel kicsiben kezdeni a vagyonod építését. Egyszerűen kitágítja a tudatodat, a lelkedet és megérted, hogy nem csak munkával tudsz bevételre szert tenni.

A rendszeres tréning során megtanulod, hogyan vizsgáld meg az életben kínálkozó lehetőségeidet racionálisan, ahhoz, hogy a meghozott döntéseiden a későbbiekben ne rágódj. Megtanulsz gyorsan és határozottan döntést hozni és azt követően cselekedni.

Cashflow tanítványok gondolatai:
"Minél többet játszom ezt a játékot, annál gazdagabb leszek!"

„A pénz szempontjából ez a pénzügyi tudás a legfontosabb eszköz.”