A 7 CashFlow titok - 1. rész

1./7. titok

A jó álom választás

 

alom 2Ahogyan az életben is nagyon fontos egy álom, pontosabban egy cél kitűzése, úgy a Cashflow üzleti játék is ezzel indul. Van az életben egy nagy álmod? Tudod, hogy mi(ke)t akarsz elérni? Akkor a táblajáték külső, azaz gyorsító sávján felsorolt álom mezőkből viszonylag könnyen megtalálod azt, amiért végig motivált leszel a játék során. Ha nem találsz olyan álmot, ami a valódi célodhoz hasonló lenne, akkor olyat válassz, ami a lelkedhez közel áll, amit a való életben is nagy valószínűséggel megvennél.

 

Miért is fontos egy konkrét álom kiválasztása?

 

 


Az életben is a céljaink, a vágyaink, az álmaink adnak energiát, hogy a napi rutin feladatainkat elvégezzük, hogy a nemszeretem feladatokat is megcsináljuk. Meg persze egy erős cél arra késztet, hogy minden nap foglalkozzunk vele. Különben a szürke hétköznapok rutinszerű és neheztelő feladatai bedarálják a célt és jó eséllyel egy elérhetetlen álomként lassan szertefoszlik gondolatainkban. Aki nem álmodik és álmait nem helyezi reflektor fénybe, általában nem is ér el jelentősebb sikereket az életben. Itt jegyzem meg, hogy az álmodozás és az álmodás között igen nagy a különbség. (Most erre nem térek ki, de ha érdekel, vedd fel velem a kapcsolatot és megírom.) Ha van egy álmod, akkor könnyebb magadat navigálni, és élesebben látod, hogy mit kell tenned.

 

A Cashflow-ban is ezért fontos az álom választása, hogy legyen üzemanyagod, kitartásod végig csinálni.

 


2./7. titok

Figyelem

Ha még sohasem, vagy már nagyon rég játszottál, akkor az elején különösen kell figyelni: Vezetned kell egy pénzügyi nyilvántartást, figyelni kell a bankjegyekre (lehet anélkül is játszani), valamint a kártyákra. És ahogyan az életben, egy-egy információban, egy-egy lehetőségben nemcsak az az adott személy lehet érintett, aki húzta, hanem az összes résztvevő. Már csak ezért érdemes figyelni, hogy ki hova lép és mit húz.

 

Ugyanúgy, mint az életben, megengedheted magadnak, hogy nem figyelsz és kesereghetsz utólag, hogy lecsúsztál egy jó kis üzletről.

 

Ha valamit nem értesz, esetleg nem vagy biztos a dolgodban, akkor ott, abban a pillanatban kérdezd meg a moderátortól. Így tudsz igazán fejlődni. És ha egy másik résztvevő tesz fel kérdést, akkor is figyelj, mert abból Te is tanulsz.

 

Ha van olyan résztvevő, aki már nem először játszik, őt is érdemes figyelned és akár rákérdezned nála, hogy mit miért tett?

 

Mindig figyelj a moderátor kérdéseire és gondold át a válaszodat. Azt sose várd, hogy a moderátor hoz helyetted döntést. Az viszont könnyen megeshet, hogy egy másik játékos megmondja, hogy mit tegyél. Ha elfogadod, és a szerint cselekszel, az a Te döntésed. Ha számodra negatív lesz a végeredménye, jusson eszedbe, hogy Te döntöttél úgy, hogy elfogadod!

 

Figyelj magadra! Milyen a stratégiád? Milyen a gondolkodásod? Milyen eredményt hoz? És közben figyelj másokra is! Nekik van észrevehető stratégiájuk? Számodra szokatlan módon gondolkodnak és fura döntéseket hoznak? Mire mennek vele?

 

Magad és mások megfigyelése fontos része a játéknak. Sok következtetést tudsz levonni a való életre. Lesz mit kipróbálnod a való életedben is.
Játssz, nézz és tanulj!

 


3./7. titok

Tartsd fenn az egyensúlyt!

vagyonosEz a gazdasági szimulációs táblajáték az életet viszonylag egyszerűsített formában adja vissza. Hiába vannak rendszeres kiadásaid – adók, hitelek törlesztés, ruházkodás, táplálkozás, stb. –, azokat kevésbé érzékeled. A hangsúly a szabadon elköthető készpénzen, azaz a cashflow-n van, amiből különböző módon tőkét érdemes kovácsolnod.

 

Törekedhetsz az egyensúly fenntartásra, hogy ne legyen túl sok és ne is legyen túl kevés a készpénz.
Mi történhet, ha túl nagy mennyiségű készpénzt halmozol fel, ahelyett, hogy beruháznál kis- vagy nagy üzletekbe?
A való életre vetítve, lehet, hogy dagad a zsebed vagy a bankszámlád a pénztől, de ha nem forgatod olyan eszközökbe, amelyekben munkára fogod a pénzed, akkor lehet, hogy gazdagnak érzed magad, de valójában nem vagy az!

 

Mi történhet, ha az utolsó dollárodat (a játék pénzneme a dollár) is beruházásra költöd, lenullázva a bankszámládat?

1. Ha jön egy újabb kedvező lehetőség, és még nem érkezett bevétel, akkor vehetsz fel extra hitelt, amivel már nem biztos, hogy nyereséges marad az adott üzlet.

2. Ahogy a való életben sem mindig egy pénzintézethez fordulsz kölcsönért, így a játékban is adott, hogy valamelyik játékostól kérj anyagi segítséget.

3. Ha úgy ítéled meg, hogy ez kihagyhatatlan üzlet, akkor ha már van eszközöd, akkor megpróbálhatod azt eladni valamelyik másik játékosnak kedvező áron, hogy pénzhez juss.

4. De akár adott üzleti lehetőséget is eladhatod. Ebben az esetben pénzhez jutsz, de a kihagyhatatlannak vélt üzletet egy másik játékos hozta tető alá.

5. Ha már sehogy sem tudtál pénzt szerezni és még a lehetőséget sem tudtad átadni/eladni másnak, akkor nagy levegő és el kell engedned.
Ezekkel a lehetőségekkel tényleges pénzed kockáztatása nélkül van lehetőséged egy-egy ilyen helyzetet megélni, érzelmileg megfigyelni a reakcióidat, kiadni az érzelmeidet. Buzdítatlak is, hogy érzelmileg engedd át magad, úgy tanulsz a legtöbbet.

 

Érdemes a készpénz egyensúlyának fenntartására törekedni, hogy aztán az életben is olyan könnyedén beálljon és megmaradjon az egyensúly, mint ahogyan a játékban. És persze közben lépésről lépésre növeled az eszközeidet, ami valójában a vagyonépítés.

 

Folytatás hamarosan...